fbpx

Увага, не цукерки. Як допомагати дітям з користю

Поширити

Разом з нашими колегами по благодійності й психологами, ми багато (але, вочевидь, недостатньо) пишемо про те, чому не варто відгукуватись на новорічні збори подарунків в інтернати. Пояснень багато, але головне — це не те, що насправді потрібно дітям. Цукерки й подарунки, одноразові поїздки у заклади до свят не змінять становище дітей і не замінять їм любов батьків і близьких.

Водночас з’являється питання: “Що робити, якщо я хочу допомогти й не хочу зашкодити?”
Тож розповідаємо, куди спрямувати Ваші гроші, час і бажання, щоб допомогти з користю.

Головний принцип — хочеш допомогти дитині, допоможи її сім’ї.
Наше нещодавнє дослідження становища дітей у будинках дитини “Під маскою турботи” виявило, що більшість причин, через які малюки потрапляють до закладів — матеріальні чи соціальні проблеми їхніх батьків. Це значить, що якби батьки мали достатньо ресурсів чи отримали підтримку, якби соцслужби вчасно розгледіли сім’ї у кризі — ці малюки могли б рости у сім’ї, поруч з мамою чи татом.
Безліч інших авторитетних досліджень підкреслюють — дитині для розвитку потрібна увага, піклування, спілкування з близькою людиною. Бажано — в рідній сім’ї, якщо це не можливо — у прийомній, патронатній, опікунський. Тож, підтримуючи батьків, Ви допомагаєте їм зберегти дітей, а дітям — рости у сприятливому сімейному оточенні.

Такій підхід не потребує підлаштовуватись під “урочисті дати” – не важливо, коли Ви надасте свою допомогу — на Новий рік чи місяцем пізніше, Ваша підтримка завжди доречна. Хоча люді намагаються прив’язатись до певних дат, але це може бути як 5 число щомісяця (день виплати зарплати), так і Ваш місяць народження.

Хто може потребувати Вашої допомоги:

  • сім’ї у скруті
  • сім’ї, де є діти чи дорослі з інвалідністю або тривалою хворобою
  • багатодітні сім’ї
  • дитячі будинки сімейного типу, прийомні й опікунські сім’ї
  • майбутні випускники інтернатів
  • надійні організації чи волонтери, які допомагають таким дітям і сім’ям.

Критерій оцінки корисності — чи змінюється життя конкретної дитини чи сім’ї від Вашої допомоги. Тож, питання для самостійного контролю: чи зміниться життя дитини від чергового солодкого подарунку? А від гаджета, якщо ніхто не сплачує щомісячний внесок за послуги?

Допомога може бути одноразовою чи постійною. Грошима, речима, часом.

Мабуть, найпростіший спосіб — довіритися перевіреному волонтеру з репутацією, який збирає і передає допомогу для дітей у сім’ях. Все що Вам треба — знайти й купити необхідну річ на свій гаманець згідно з наданим списком.

Так само просто — попитати знайомих, чи вони знають когось, хто буде радий Вашій допомозі. Як правило, зовсім “поруч” знаходяться сім’ї, які радо приймуть навіть вживаний одяг чи взуття, дитячі іграшки.

Ви можете зателефонувати до служби у справах дітей чи центри соціальних служб у вашому районі й дізнатись актуальні потреби сімей, що живуть поруч з Вами.

Можна одноразово чи постійно підтримувати організації як внесками, так і волонтерством у них. Зверніть увагу на ті, які підтримують сім’ї не лише матеріально, але й, наприклад, допомагають батькам лікуватись від залежностей, отримувати нову професію, надають психологічні чи юридичні консультації.

Щоб допомогти дітям і дорослим з інвалідністю, можна підтримати організації, які займаються їхньою соціалізацію, навчають професії, організовують робочі місця.

Навіть купуючи продукти соціальних підприємств, які надають роботу людям з інвалідністю, одиноким мамам — Ви вже робите важливий внесок.

Випускникам інтернатів потрібна оплата репетиторів і “придане” після випуску (від ложки до постільної білизни).

Ви можете стати наставником/-цею для дитини з інтернату. Тут, як раз, “дорожчим” буде рахуватися Ваш час. Також важлива постійність. Одноразове спілкування не дасть дитині нічого, крім кількох приємних (можливо) хвилин. Постійне спілкування — розширяє уявлення про зовнішній світ (за межами інтернату чи місцини, де він знаходиться) і навчає вибудовувати довготривалі стосунки на основі власного вибору.

Вибирайте, що Вам до душі, на що є власний ресурс і час. Може ви й не станете “добрим чарівником”, проте станете стабільною опорою для сім’ї чи дитини, яка найбільше цього потребує.

Дарія Байрак, “Надія і житло для дітей”.

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини