fbpx

Першим протягнути руку допомоги

Поширити

Наш досвід соціальної роботи доводить: наскільки важливо, щоби поруч опинився той, хто без вагань першим протягне руку допомогти родині, яка втратила все.

Історія Ольги – яскравий тому приклад. Геть розгублену жінку наші фахівці випадково зустріли в Службі у справах дітей. Усе її майно вмістилось у звичайний пакет, а поряд стояли четверо дітей – найменшому не було і 4 років. Сім’я залишилась на вулиці, їхній будинок згорів.

Ольга виховувалась в багатодітній родині. Свого житла у них ніколи не було. Мати працювала на фермі. Родина жила в скруті. На плечі Ольги, як старшої дитини в сім’ї, ліг обов’язок доглядати за братами й сестрами. Через безпросвітну роботу по господарству дівчина не ходила до школи. Зрештою, вона так і не навчилась ні читати, ні писати.

«Ми багато працювали, так склалось життя, що часу на школу не було, дома завжди була якась робота, треба було допомагати мамі», – розповідає Ольга.

Згодом, вона переїхала від мами до своєї бабусі та рідного батька. Там зустріла свого чоловіка. Здавалось, пропри важке дитинство, доля усміхнулась їй. У пари народилось 4-ро дітей. Проте батько так і не став для них надійною опорою. Чоловік почав випивати, а згодом і вживати наркотики. Він став агресивним, неодноразово піднімав руку на жінку та дітей. Ольга все зносила, натомість вкладала всю свою любов у дітей та облаштовувала їхнє житло. Та одного разу під дією наркотиків чоловік підпалив оселю. Будинок згорів дотла. Так Оля з чотирма дітьми опинилась просто неба.

«Я лише облаштувала старий будинок, все робила своїми руками, я так багато сил та любові вклала в наше житло, зробила ремонт. Економила як могла, щоби дітям було затишно. У нас вже було все необхідне – меблі, техніка. Останні роки чоловік взагалі не допомагав нам. Я все робила сама. Я не знаю, як мені далі жити, що роботи, як далі бути? Я хочу, щоб мої діти росли щасливими», – із сумом та надією про допомогу ділилась пережитим Ольга.

Наші фахівці соціальної роботи не могли стояти осторонь, коли почули її історію. Олі та її дітям ми одразу допомогли найнеобхіднішим. Дали одяг, взуття, шкільне приладдя, постільну білизну та речі першої необхідності. А далі терміново розпочали пошуки житла. Ми не могли залишити Ольгу один на один з бідою і запропонували влаштувати родину на деякий час в Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Добре вдома». На наші пошуки житла відгукнувся місцевий депутат. Він посприяв, аби міська рада надала родині покинутий будинок. Наразі жінка з дітьми переїхали й потроху налагоджує побут. Діти пішли до школи.

«Мені є ким пишатись. Діти ходять до школи, я не можу їм допомогти з уроками, бо не вмію читати. Та вони самі мені читають і вчать мене. Ми разом вчимося. Я зроблю усе, щоб мої діти могли вчитися. А тепер у нас є зошити, ручки, все необхідне», – радіє жінка.

Громада допомогла родині необхідними меблями, а благодійна організація «Надія і житло для дітей» закупить для них побутову техніку.

Наші працівники продовжують тримати зв’язок із родиною, адже найбільше зараз їм потрібна моральна підтримка. Ця жінка пережила чимало життєвих складнощів і ,здавалось, втратила останню надію, проте рука допомоги, яку ми вчасно протягнули їй, подарувала Олі віру в те, що будь-які випробовування можна здолати разом.

Олена Логінова, БО “Надія і житло для дітей”, грудень 2021.

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини