fbpx

Реформування системи інституційного догляду і виховання дітей

Поширити

В Україні впроваджується одночасно кілька реформ, серед яких − реформа інституційного догляду і виховання дітей або деінституціалізації. Успішність її впровадження, як і будь-якої іншої реформи, залежить від багатьох чинників, зокрема таких як: наявність стратегічного бачення, план його досягнення, кадрові і фінансові ресурси, політичне лідерство, взаємодія, розуміння цілей реформи усіма задіяними структурами й особами та ін.
Комплексність задач деінституціалізації вимагає нових знань, зміни переконань і уявлень, застосування нових підходів в роботі від тих, хто задіяний у процесі догляду і виховання дітей, керує системами захисту дітей, планує і створює соціальні послуги для сімей з дітьми.
Тому навчання фахівців, державних службовців, які відповідають за реалізацію національної стратегії з реформування інституційного догляду і виховання дітей, має велике значення. Розуміння найкращих інтересів дитини, негативного впливу інтернатів на її розвиток і соціалізацію допоможуть убезпечити від помилок, що можуть нашкодити
дітям чи призвести до псевдореформ, в тому числі перейменування інтернатів, замість розвитку системи догляду дітей на основі сім’ї й громади.

У даному посібнику зібрані знання, поради та інструкції, як діяти на тому чи іншому етапі реформи, наведені докази і приклади успішних практик, напрацьовані в Україні та інших країнах. Він стане в нагоді усім, хто шукає відповіді на питання:

  • Що таке деінституціалізація і чому це не тільки про інтернати?
  • З чого починати?
  • Яка послідовність кроків? та ін.

Але основне його призначення – слугувати джерелом матеріалів, інструментів для підготовлених тренерів, які навчають фахівців і тих, хто приймає рішення.
Сподіваємось, що цей посібник матиме широке професійне застосування і
сприятиме викоріненню інституційного догляду дітей в нашій країні.

Завантажити посібник.

Презентації до посібника:

Презентації до модулю 1.

Презентації до модулю 2. 

Презентації до модулю 3.

Презентації модуль 4.

При повному чи частковому використанні матеріалів посібника посилання на цей посібник і розробника БО «Надія і житло для дітей» є обов’язковим.

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини