fbpx

Реактивний розлад прив'язаності

Поширити

Ми часто говоримо, що інтернати шкідливі — вони руйнують не лише теперішнє дитини, але й її майбутнє. І це не пусті слова.

Реактивний розлад прив’язаності (РРП) – психічна хвороба, при якій у дитини не виникає емоційного зв’язку з батьками чи опікунами.
Інстинктивно дитина тягнеться до близької людини, прив’язується до того, хто проявляє тепло і турботу. Навіть тоді, коли батьки недостатньо піклуються про дітей, в більшості випадків діти все одно люблять своїх жорстоких або схильних до алкоголізму батьків.

Але в деяких випадках розвивається реактивний розлад прив’язаності.
Найчастіше РРП виникає у дітей з дитячих будинків/інтернатів, або неблагополучних сімей. Ще складніша ситуація, коли дитину всиновили чи взяли під опіку, а потім повернули назад, у заклад.
Бувають випадки РРП в багатодітних сім’ях, якщо комусь із дітей припадає недостатньо уваги та турботи. Розлад може розвинутися, якщо на ранньому етапі дитина була надовго розлучена з батьками в результаті тривалої госпіталізації, або більшу частину часу малюк залишався з матір’ю, яка страждала від депресії або іншого серйозного захворювання, що не дозволяло їй піклуватися про дитину як слід.

Розлад прив’язаності є нормальною реакцією на ненормальні умови раннього дитинства: жорстоке поводження, занедбаність, виховання в умовах інтернату. Коли потреби дитини постійно ігнорують, вона не може розвинути в собі почуття любові та безпеки, необхідні для формування довіри. Відмова від емоційної близькості допомагає вижити там, де дитину ніхто не любить і не жаліє.

Один з підвидів РРП – розгальмована поведінка. Дитина прагне привернути увагу до себе, ластиться, залазить на руки. Діти не обережні при спілкуванні з незнайомцями, взаємодіють надто щільно (що може бути сприйнято як настирливість) і напрошуються на тісний фізичний контакт. Знайомий портрет для тих, хто хоч раз бував у дитбудинку?

Реактивний розлад прихильності часом викликає у прийомних батьків розпач: дитина постійно бреше, краде, поводиться імпульсивно, проявляє жорстокість до тварин. Вона не висловлює жалю чи каяття після такої поведінки. Часто батьки скаржаться, що дитина не цінує їх зусиль, не відноситься до них з вдячністю.

Фахівці вважають, що РРП не потребує медикаментозного лікування. Терапевтичним є дотримання 3-х найважливіших компонентів середовища :

  • безпеки
  • стабільності
  • чутливості

Пам’ятайте – дитина поводиться так не через відсутність любові. Життєвий досвід не підготував її для зв’язку з дорослими опікунами, вона не вміє розпізнавати їх як джерело любові і піклування. Ваші зусилля будуть винагороджені – просто це займе деякий час.

Важливо піклуватися і про себе, знайдіть можливість та способи поповнювати власний емоційний баланс.

Дарія Байрак, “Надія і житло для дітей”

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини