fbpx

Якщо мамині емоції зашкалюють

Поширити

Обговорюючи тему подолання агресії, направленої на дитину, ми звернулись до родин, що виховують чи виховували одночасно до 10 дітей. Нам складно навіть уявити, яке навантаження, і фізичне, і емоційне вони витримують.
Але жодна з мам не скористалася можливістю одягти «біле пальто», визнаючи, що ідеальних батьків не буває, а намагання досягти ідеалу заганяє у глухий кут.

Читайте, як їм це вдається:
Наталия Бучковская (16 прийомних та 2 біологічних дітей):

“Мабуть, все приходить із віком. Мій девіз: “Щоб не сталося та що б діти не накоїли, головне – вони всі живі, здорові та неушкоджені, а все інше можна виправити”.
Якщо ж трапляється щось непередбачуване й емоції мене переповнюють, я рахую до ста або виходжу з кімнати, щоб не гарячкувати, а вже потім, коли охолону – повертаюся та ми спокійно все розрулюємо.
Взагалі, я не ідеальна. Часом я теж зриваюсь і тоді кричу, як плем’я червоношкірих індіанців. На жаль, це правда. Просто потрібно це визнавати та вміти просити пробачення. Та пробачати іншим.
А ще згадую себе у дитинстві. І все своє життя будую за принципом: “Стався до інших так, як хочеш щоби вони ставились до тебе.”

Ніна Чернявська (24 прийомних дітей та 4 біологічних)

“Я жива людина – плачу, сміюся, ображаюсь та серджуся. Через це я знаю, як це, — коли тобі боляче, тож я намагаюсь ніколи не завдавати болю людям, яких я люблю.
Я працюю в громадському секторі й це, певною мірою, формує мене, бо тут злість та жорстокість не приживаються та не толеруються.
У моменти сильної втоми, розчарування чи відчаю мене підтримує думка, що поруч є справжні друзі, що підтримують словами й справами. Допомагає моя віра у Бога, у свої сили, майбутнє, яке я створюю своїми зусиллями.
Коли мене захоплюють негативні емоції та хочеться відповісти агресією на агресію — я співаю. Так, я лише аматор, проте вкладаю душу у свій спів і він мені дарує радість та спокій.
Головне — я люблю людей, а своїх дітей — ще більше.”

Також своїми “рецептами” поділилася Наталія Войдюк-Бервено, мама 3-річної Саші, психологиня та тренерка «Надія і житло для дітей» з багаторічною практикою.

“Мені допомагає спорт, я помітила, що коли знаходжу час на біг — сплесків негативних емоцій меншає. А ще, звісно, мене наповнюють зустрічі з друзями, колежанками, просто потеревенити про важливе та дрібниці.
Коли емоції переповнюють мене, перш ніж щось сказати або зробити, я рахую до трьох. Або до 10, якщо до 3-х не допомогло?
Якщо вдома є інший дорослий – прошу мене підмінити та беру тайм-аут на деякій час, щоби перемкнутися.
Зазвичай, як і будь-яка людина, я не справляюсь з емоціями під час сильної втоми. Тож стараюсь не перевтомлюватись. Ставлю реалістичні терміни для виконання своєї роботи, бо дитина вимагає уваги та мало переймається моїми планами. Тож я враховую це, перш ніж братися за якесь завдання. Так, знаю, це не просто у сьогоднішньому супершвидкому світі, але, в решті – решт, це вчить мене розставляти пріоритети та берегти ресурси для найважливішого.”

Дарія Байрак, “Надія і житло для дітей”

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини